Zelená káva - znižovanie hmotnosti

Zelená káva - znižovanie hmotnosti

Štúdie odkryli skutočnosť, že dlhodobé užívanie rastlinných výťažkov s obsahom vyššieho množstva chlorogénových kyselín vedie k znižovania hmotnosti tela.

Kým sa káva dostane do šálky vo forme nápoja, prechádza procesom praženia. Zelenú kávu pražia
niekoľko minút na vysokej teplote. Vďaka praženiu získa káva lahodnú chuť a vôňu.
Na druhej strane, praženie je zodpovedné za to, že v zrnkách kávy sa zničí niekoľko aktívnych
zložiek, ktoré majú na naše zdravie blahodarný účinok a v zelenej káve sú ešte prítomné. Medzi
takéto aktívne zložky patria aj chlorogénové kyseliny.
Chlorogénové kyseliny tvoria až 7,0 – 10,0 % sušiny kávy Robusta. Pri pražení sa zničí až 70 %
tohto množstva.
O pozitívnych účinkoch chlorogénových kyselín na ľudský organizmus sa v ostatnom desaťročí
publikovalo niekoľko desiatok štúdií a odborných článkov. Dokázalo sa, že chlorogénové kyseliny
vo veľkej miere znižujú vstrebávanie glukózy do buniek tenkého čreva. Štúdie odkryli aj tú
skutočnosť, že dlhodobé užívanie rastlinných výťažkov s obsahom vyššieho množstva
chlorogénových kyselín vedie k znižovania hmotnosti tela.
Množstvo kalórií, prijatých stravou v prvom rade súvisí s obsahom cukrov v našej strave, V
závislosti od nášho životného štýlu, časť vstrebaných cukrov náš organizmus využije ako zdruj
energie a zvyšok po komplikovaných fyziologických procesoch premieňa na tuky a zabuduje ich
ako zásobný zdroj energie do tukového tkaniva. A my priberáme !
Výťažok, získaný úplne prirodzenou cestou z bezkofeínovej zelenej kávy, môže obsahovať
chlorogénové kyseliny v množstve až 40 – 50 %. Tento výťažok sa užíva 20 – 30 minút pred
hlavným jedlom dňa. Aktívne molekuly chlorogénových kyselín sa dostanú do tenkého čreva a tu
na niekoľko hodín „uzatvoria” kanáliky, cez ktoré sa cukrové molekuly (glukózy) z potravy
vstrebávajú do buniek tenkého čreva a odtiaľ do krvného obehu. Ak sa výťažok zo zelenej kávy
užíva pravidelne denne po dobu 2 – 3 mesiacov, v organizme by mohol vzniknúť nedostatok
glukózy a energie, ale tento stav nenastane, lebo organizmus zmobilizuje svoje zásoby a postupným
odbúravaním uložených tukov zabezpečuje potrebné množstvo energie.
Vo vedeckej štúdii v časopise Phytothérapie (2006) píšu, že osoby trpiace obezitou, ktoré 2 mesiace
užívali výživový doplnok vyrobený z výťažku zo zelenej kávy schudli v priemere o 5,7 % svojej
pôvodnej váhy, čo v priemere znamenalo úbytok váhy o 5 kg. Toto schudnutie sa prejavilo na
úbytku tukových rezerv. Tieto osoby sa naďalej stravovali previdelene a plnohodnotne, preto
nedošlo u nich k úbytku svalovej ani kostnej hmoty. Chlorogénové kyselny znižovali výlučne len
vstrebávanie glukózy a neovplyvňovali vstrebávanie hodnotných vitamínov, minerálnych látok,
aminokyselín a mastných kyselín. Nedostavil sa ani jo-jo efekt. Spoľahlivé a overené výživové
doplnky, obsahujúce výťažok zo zelenej kávy sa dajú kúpiť za dostupnú cenu i u nás v lekárňach.